News Details

Home / Norsk / Nyhetsarkiv / News Details
View All News

Orkla kjøper Islands ledende sjokoladeselskap

May 5, 2021

Orkla ASA har inngått avtale om å kjøpe det islandske selskapet Nói-Siríus HF («Nói Siríus»), som er den ledende produsenten av sjokolade og godteri på Island.

Nói Siríus er kjent for sine ikoniske sjokolademerker Síríus, Nóa Konfekt, Nóa Kropp, Nóa Páskaegg og Konsum.

- Nói Siríus har en unik posisjon på Island og passer godt inn i Orklas portefølje av ledende merkevarer. Vi ser et potensial for verdiskaping gjennom å bygge videre på Nói Siríus’ sterke merkevarer på Island og i tillegg utvide produktspekteret. Sjokolade, snacks og godteri er kjernekategorier for Orkla og Island er et marked i vekst - denne veksten skal vi være med på, sier Orklas konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch.

- Med dette kjøpet er Orkla Confectionery & Snacks representert med egne selskaper i alle de nordiske markeder og Baltikum, noe som gir et godt grunnlag for videre vekst, sier Ingvill T. Berg, som er konserndirektør og leder for Orkla Confectionery & Snacks.

Over 70 % av Nói Siríus’ omsetning kommer fra hjemmemarkedet. Virksomheten distribuerer også enkelte sterke globale merkevarer innen sjokolade-, snacks- og frokostprodukter. Selskapet hadde en omsetning på ISK 3,6 mia (ca. 230 mill. kroner) i 2020. Nói Siríus ble etablert i 1920 og har ca. 120 ansatte. Selskapet eies i dag av flere private investorer. Virksomhetens hovedkontor, produksjonsanlegg og lagerfasiliteter ligger sentralt plassert i Reykjavik.

Avtalen som nå er inngått med dagens eiere gjelder 80 % av aksjene. Orkla har i drøye to år hatt en minoritetspost på 20 % i selskapet. Partene er enige om ikke å offentliggjøre kjøpesummen. Avtalen er betinget av godkjennelse fra islandske konkurransemyndigheter.

- Når et av Nordens ledende merkevareselskaper viser interesse for Nói Siríus, er det en klar anerkjennelse av det vi har oppnådd både med vårt selskap og våre merkevarer. Våre produkter betyr mye for de islandske forbrukerne. Både de ansatte og eierne i Nói Siríus har arbeidet hardt for å oppnå denne anerkjennelsen, sier adm.direktør Finnur Geirsson i Nói Siríus.

Etter 31 år i sjefsstolen har Finnur Geirsson, som også er en av eierne av virksomheten, uttrykt et ønske om å tre til side. 

- Jeg er svært glad for å kunngjøre at Lasse Ruud-Hansen har takket ja til å bli ny adm. direktør i Nói Siríus. Ruud-Hansen har en bred bransjeerfaring og kommer sist fra stillingen som Investment Director i Orkla Consumer & Financial Investements. Han er den rette personen for å realisere våre ambisiøse mål på Island, sier Ingvill T. Berg.

Finnur Geirsson vil fortsette som adm.direktør frem til 1. august 2021, da Lasse Ruud-Hansen tiltrer.

Rolf Arnljot Strøm, CFO i Orkla Confectionery & Snacks, blir ny styreleder i Nói Siríus.

Orkla Food Ingredients har virksomhet på Island - gjennom det deleide selskapet Dragsbæk - med selskaper som Kjarnavörur, Gæðabakstur, and Nonni litli. I tillegg selges flere av Orklas merkevarer som Toro, Grandiosa, KiMs, OLW og Jordan på Island gjennom distributører. Samlet sett omsatte Orklas islandske virksomheter for 400 mill. kroner i 2020.

Orkla er en ledende leverandør av merkevarer og konseptløsninger til forbruker-, storhusholdnings- og bakerimarkedet i Norden, Baltikum og utvalgte markeder i Sentral-Europa og India. Orkla er notert på Oslo Børs og har hovedkontor i Oslo. Konsernet hadde i 2020 en omsetning på 47,1 mrd. kroner, og har i overkant av 21.000 ansatte.

Vedlagte bilder er av Ingvill T. Berg, konserndirektør og leder for Orkla Confectionery & Snacks, og Lasse Ruud-Hansen ny adm. direktør i Nói Siríus (Foto: Trygve Indrelid, NTB)

Orkla ASA

Oslo, 5. mai 2021

Ref.:

Konserndirektør Kommunikasjon og Corporate Affairs

Håkon Mageli

Tlf.: +47 928 45 828

Direktør Investor Relations

Kari Lindtvedt

Tlf.: +47 950 75 114

Multimedia Files:

View All News